Dostupni linkovi

U Meksiku ubijeni kandidati u jeku predizborne kampanje


U jeku predizborne kampanje za predsedničke i parlamentarne izbore u Meksiku, 1.jula, kandidati su postali predmet nasilja, a dvojica od njih su ubijena.

Jedan kandidat za skupštinu ubijen je u ponedeljak u meksičkoj državi Gerero, a jedan podržavalac stranke Nacionalne akcije Felipea Kalderona ranjen je iz iz vatrenog oružja u južnoj državi Čiapas, nakon čega je podlegao zadobijenim povredama, prenosi AP.

Zvaničnici države Gerero saopštili su da je kandidat za poslanika Margarito Genči pronađen mrtav u svojoj kući u mestu Lano Grande, istočno od Akapulka.

On je ubijen iz vatrenog oružja, a ostale detalje policija nije želela da saopšti.

U državi Čiapas istražitelji su saopštili da tragaju za kandidatom za mesto gradonačelnika za kojeg svedoci trvde da je upucan u mestu Tukstla Gutieres.

Zvaničnici nisu saopštili ime osumnjičenog, ali rođak žrtve tvrdi da je ubica Ulises Grahalas, koji se kandiduje za gradonačelnika mesta Vilaflores, u kojem je dugo vreme vlast držala Institucionalna revolucionarna stranka (PRI).

Rođak žrtve Manuel Korzo rekao je AP-u da su Hernandez i dva rođaka bili na ulicama postavljajući plakate Kalderonove stranke, kada je kandidat za gradonačelnika krenuo da sledi njihov automobil.

Grajalas je, prema Korzu, zatim izvadio pušku i otvorio vatru, pri čemu je Hernandez upucan u glavu.

Lider PRI Joakin Koldvel rekao je u saopštenju da njegova stranka u potpunosti podržava odluku lokalnog ogranka stranke o poništavanju kandidature Grahalasa.

On je ujedno apelova na Grahalasa da se preda vlastima i suoči sa optužbama.
XS
SM
MD
LG