Dostupni linkovi

Hrvatska: Umjesto Holy na čelu ministarstva okoliša Zmajlović


Mihael Zmajlović, jaskanski gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a kandidat je za novog ministra zaštite okoliša i prirode, javlja HRT.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović predstavio ga je u Banskim dvorima.

Zmajlovića je u veljači Vlada imenovala u Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Također je i predsjednik saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, a član je i Odbora za financije i državni proračun. Od nedavno je i u Predsjedništvu SDP-a. Najmlađi je ministar u Vladi - rođen je 1978.

"Mirela, odnosno Vlada, zacrtala je smjer i u tom smjeru planiram nastaviti", kazao je u svom obraćanju novinarima Zmajlović.

Na pitanje novinara o negativnom izvješću studije utjecaja na okoliš za gradnju hidroelektrane Ombla novi je ministar kazao kako će kako će najprije pregledati svu dokumentaciju te tada donijeti odluku hoće li se HE Ombla graditi. Potvrdio je to i premijer Milanović koji je ipak dodao kako su Hrvatskoj investicije neophodne.

Podsjetimo, ministrica Mirela Holy je podnijela ostavku zbog afere koja je buknula nakon što je HRT objavio njezino pismo napisano u ožujku predsjedniku uprave HŽ-a Reneu Valčiću. U njemu ga je zamolila da Heidi Maziju, suprugu Gorana Mazije, koji je član Savjeta za zaštitu okoliša SDPH, poštedi otkaza. Iako nitko ne dvoji da je pogriješila, ministricu u ostavci redom su podržale ekološke i udruge civilnoga društva. No tijekom svojeg kratkog ministarskog staža učinila nekoliko pogrešaka u koracima. Za slučaj Kalambura dobila je packe od premijera, koji je tada u nju imao apsolutno povjerenje. Sukobila se i s njegovim prvim potpredsjednikom Radimirom Čačićem.

Holy je najavila da će zbog povrede zaštite privatnosti danas podnijeti kaznenu prijavu, sukladno naputku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.
XS
SM
MD
LG