Dostupni linkovi

Porast samoubistava među Poljacima zbog krize



Iako je Poljsku zaobišla recesija u poslednje četiri godine, u tom periodu, 2007-2011, za čak 40 odsto porastao je broj samoubistava zbog krize, problema sa preduzećem,
otplatom kredita ili gubitkom posla, pokazuju statistike poljske policije.

Dok je 2007. godine pre izbijanja krize život sebi zbog finansijskih teškoča oduzelo 270 Poljaka, 2009, na vrhuncu krize, ubilo se njih 504, dok je prošle godine od ukupno 5.000 samoubistava zbog krize bilo 450 samoubistava.

Egzistencijalni problemi zbog krize, kredita ili gubitka posla na trećem su mestu povoda za samoubistvo, nakon bolesti i svađa u porodici.

Opasni trend da kriza tera Poljake sve više na samoubistva potvrđuju i ovdašnji psihijatri.

"Najviše samoubistava ima u malim mestima gde je teško naći posao. Talas samoubistava će rasti s produbljivanjem krize. U Litvaniji je rekordni broj samoubistava - 40 na 100.000 stanovnika. To je posledica tranzicije i naglog osiromašenja dela društva. U Poljskoj je za sada 15 do 16 samoubistava na 100.000 stanovnika", kazao je poljskom listu potpredsednik Poljskog psihijatrijskog društva Aleksandar Araškjevič.

On je podsetio na interesantan fenomen da je najmanje samoubstava u Poljskoj bilo kada je Poljacima bilo najteže, u vreme ratnog stanja koje je 1981. godine uveo komunistički režim generala Vojčeha Jaruzelskog.

Araškjević je objasnio da su tada Poljaci bili spremni da se bore, a nedaće su ih spajale.
XS
SM
MD
LG