Dostupni linkovi

Lokalni izbori u Rumuniji


Lokalni izbori koji se danas održavaju u Rumuniji predstavljaju test za političke partije u
okolnostima velikih promena u Rumuniji, pošto je u aprilu opozicija osvojila većinu u parlamentu i oborila vladu Demokratske liberalne partije (PDL) i njenih saveznika.

U Rumuniji pravo glasa ima 18,3 miliona građana, koji mogu da glasaju na jednom od 18.133 biračkih mesta.

Rumuni danas biraju predsednike i članove županijskih saveta, gradonačelnika Bukurešta, gradske i opštinske predsednike i članove lokalnih saveta.

Prema novom izbornom zakonu, na ovim izborima glasa se po većinskom sistemu u jednom krugu, što pogoduje velikim partijama.

U prva tri sata od otvaranja birališta, glasalo je 8,99 odsto građana, od kojih je u Bukureštu glasalo 6,87 odsto birača, u urbanim sredinama 7,81 odsto, a u ruralnim sredinama 10,60 odsto.

Očekuje se da će izlaznost na lokalnim izborima biti veća nego na izborima održanim 2008. godine.

Na biračkim mestima zabeležena su 534 incidenta - davanje u uzimanje mita da bi se glasalo za određenog kandidata, uništene su tri biračke kutije, a bilo je i fizičkih sukoba, zbog kojih je jedna osoba završila u bolnici.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji nadgledaju izborni proces novčano su kaznili veliki broj građana koji su prekršili zakon.

Prema najnovijim anketama, favoriti lokalnih izbora su kandidati Socijal-liberalne unije (USL) koja objedinjava Socijaldemokratsku partiju (PSD), Nacionalnu liberalnu partiju (PNL) i Konzervativnu partiju (PC).
XS
SM
MD
LG