Dostupni linkovi

Đilas najavio poskupljenje gradskog prevoza u Beogradu


Grad Beograd će biti prinuđen da podigne cenu gradskog prevoza ukoliko država ne donese odluku da se za gorivo umanji akciza, kaže gradonačelnik Dragan Đilas.

Đilas je u pismu koje je uputio premijeru Srbije i ministru finansija Mirku Cvetkoviću zamolio da se sagleda da li postoji zakonska mogućnost da se takav zahtev Beograda usvoji i naveo da će grad, ukoliko on ne bude prihvaćen, biti prinuđen da cenu prevoza poveća za više od 20 odsto, što, kako je rekao, nikako ne bi želeo.

Đilas se Cvetkoviću obratio zbog problema koje u redovnom funkcionisanju ima GSP "Beograd" .

Prema rečima Đilasa, veliki pad dinara i porast cena energenata i svih ostalih inputa dovode grad u nemoguću poziciju, koja nalaže dalje povećanje cene karata, bez obzira na svest o velikoj krizi i ekonomskoj ugroženosti građana.

On je istakao da će Beograd ući u ozbiljnu reorganizaciju GSP "Beograd", da će maksimalno pojačati kontrole i insistirati na tome da samo građani koji kupe kartu mogu da se voze, ali da sve to uz postojeću cenu goriva neće biti održivo.

"Zato nam ostaju samo dve opcije. Prva da povećamo cenu prevoza i druga da država donese odluke da se za gorivo koje GSP kupuje umanji akciza. GSP na mesečnom nivou za gorivo izdvaja preko 400 miliona dinara i ovakvom merom bi uštedeli taman koliko je potrebno da preduzeće nastavi da funkcioniše", rekao je gradonačelnik Beograda.
XS
SM
MD
LG