Dostupni linkovi

Parlamentarni izbori u Francuskoj


Otvorena su birališta u Francuskoj za 46 milijuna birača koji su u nedjelju pozvani da glasuju u prvom krugu parlamentarnih izbora. Na izborima koji se održavaju mjesec dana nakon dolaska socijalista Francoisa Hollandea na predsjedničku dužnost ljevica ima dobru početnu poziciju.

Ništa nije sigurno, piše ipak lijevi dnevnik Liberation na jučerašnjoj naslovnici, ističući da su ovi izbori treći krug predsjedničkih izbora.

Premda sve ankete daju bolje izglede ljevici, piše list, zanimljivo će biti doznati hoće li nova skupština biti ružičasta ili zeleno-ružičasto-crvena, to jest treba li socijalistička stranka računati na svoje saveznike (zelene, lijevi blok, a možda i radikalnu ljevicu) kako bi dobila apsolutnu većinu.

Vlada bi tako mogla biti prisiljena da u Narodnoj skupštini pregovara o svojim reformama s radikalnom ljevicom, čija je glavna sastavnica Komunistička stranka koja je odbila ući u vladu i nada se jačanju utjecaja nakon što je njezin kandidat Jean-Luc Melenchon osvojio 11 posto glasova na predsjedničkim izborima.

Ankete su uglavnom slažu u vezi s potporom birača pojedinim strankama: socijalisti i lijevi blok dobivaju 31,5 - 32 posto, zeleni 5 - 5,5 posto, radikalna ljevica 7,5 - 8 posto, desnica između 33,5 i 35 posto i radikalna desnica od 15 do 16 posto. Francois Hollande koji nije sudjelovao u kampanji, u četvrtak je ponovo pozvao Francuze da mu omoguće natpolovičnu, uvjerljivu i jedinstvenu većinu kako bi mogao ostvariti svoja obećanja.
XS
SM
MD
LG