Dostupni linkovi

Lagumdžija:Nikoliće negira nepobitne historijske činjenice


Komentirajuči izjave novoizabranog predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića o Srebrenici zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u izjavi za Fenu naglasio je da smatra 'da ovakve izjave ne doprinose dobrosusjedskim odnosima u regionu, procesu pomirenja i izgradnji povjerenja', te ih 'najoštrije osuđujem'.

"Čude me ovakve izjave predsjednika Srbije, i to iz više razloga. Kao prvo, predsjednik Nikolić negira nepobitne historijske činjenice i presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u kojima su dešavanja u Srebrenici jasno okarakterisana kao genocid", istaknuo je danas za Fenu.

Lagumdžija kao drugi razlog navodi da ga čudi da predsjednik Nikolić svoje negiranje genocida opravdava Deklaracijom o osudi zločina u Srebrenici Narodne skupštine Republike Srbije i zločin u Srebrenici karakterizira kao "težak zločin", kada se ista deklaracija poziva na presudu Međunarodnog tribunala u Hagu, koja je ovo precizno definirala kao genocid.
XS
SM
MD
LG