Dostupni linkovi

Zelik: Čavesovom režimu dani odbrojani


Predsednik Svetske banke Robert Zelik ocenio je da su za režim venecuelanskog predsednika Uga Čavesa dani "odbrojani" i da, bez njegove podrške, ni vlade Kube i Nikaragve neće uspeti da ostanu na vlasti.

"Čavesovi dani su odbrojani. A, ako subvencije Kubi i Nikaragvi prestanu da dolaze, ti režimi će biti u teškoćama. Demokrate Latinske Amerike - levice, centra i desnice" - treba da se prireme", kazao je Zelik u Vašingtonu, na svečanosti povodom 30. godišnjice centra za Interamerički dijalog.

"Pozivi na uspostavljanje demokratije i prestanak zastrašivanja, povratak poštovanju ljudskih prava, pravični izbori i vladavina prava, treba da se upute svim prestonicama", dodao je Zelik.

Čavesova vlada je glavni saveznik Nikaragve od povratka na vlast levičarskog predsednika Danijela Ortege 2007, a Venecuela, proizvođač nafte i članica OPEK-a, istovremeno Kubi šalje 100.000 barela nafte dnevno.

Zelik, koji će otići sa čela Svetske banke krajem ovog meseca, pozvao je Latinsku Ameriku da iskoristi "priliku" i od američkog kontinenta načini "demokratski" region, prostor za "razvoj i dostojanstvo", a ne "državne udare i kokain".
XS
SM
MD
LG