Dostupni linkovi

Đapo: Prekršene procedure u izboru sudija Ustavnog suda RS-a


Vijeće naroda Republike Srpske (RS) izabralo je sudije i predsjednika Ustavnog suda RS i pored toga što je Klub delegata bošnjačkog naroda napustio sjednicu smatrajući da je prekršena ustavna procedura.

Za predsjednika US RS izabran je aktuelni ministar pravde u Vladi RS Džerard Selman.

Delegati iz reda bošnjačkog naroda napustli su sjednicu jer smatraju da je prekršena ustavna procedura koju ima Vijeće naroda a to je da razmatra zakone i druge odluke koje donesi Narodna skupština.

Potpredsjednik Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda Mirsad Đapo najavio je da će ovaj klub pokrenuti ocjenu ustavnosti odluke Vijeća naroda RS.

"I obratićemo se ustavnom sudu RS na ovaj izbor i nismo htjeli dati legtimitet ovakvim rješenjima. Mislim da nije bilo potrebe stavljati mrlju na ovaj način i politizirati nadali smo se da ćemo se bar uvažavati oko ovih procedura," objasnio je Đapo.

Narodna skupština tek u utorak bi trebalo da razmatra izbor i imenovanje sudija i predsjednika ustavnog suda kojima je istekao mandat. Vijeće naroda je zakonodavno tijelo u RS koje bi trebalo da štiti vitalne nacionalne interese konstitutivnih naroda
XS
SM
MD
LG