Dostupni linkovi

Gradonačelnik: Tragedija na Tjenamenu mogla da bude izbegnuta



Gradonačelnik Pekinga u vreme demonstracija na trgu Tjenanmen, Čen Sjitung, koji se smatra jednim od najvećih krivaca za krvavo gušenje prodemokratskog pokreta,
izjavio je danas da je ta tragedija mogla da bude izbegnuta.

Čen je smatran odgovornim za angažovanje vojske u obračunavanju sa studentskim demonstrantima, u noći između 3. i 4. juna 1989. godine.

Neki ga optužuju da je namerno preuveličavao situaciju i da je obmanjivao vođu Komunističke partije Denga Sjaopinga kako bi ga naveo da odobri vojnu akciju.

Zvaničan izveštaj o broju mrtvih nikad nije napravljen, a prema procenama gradskih vlasti u Pekingu bilo ih je 241, dok aktivisti za ljudska prava procenjuju da ih je bilo više hiljada.

Čen je u razgovorima sa naučnikom Jaom Đenfuom, koji su kao knjiga objavljeni u petak u Hong Kongu, tvrdio da je malo znao o odlukama koje su donošene u tom trenutku i da je on samo sledio naređenja.

On je rekao da veruje da je incident mogao da bude rešen bez krvoprlića, preneo je dnevni list South Ćina Morning Post.

"Niko nije trebalo da umre da se situacija rešila kako je trebalo. Nekoliko stotina ljudi stradalo je tog dana. Kao gradonačelnik, bilo mi je žao. Nadao sam se da situaciju možemo da rešimo mirnim putem. Mnoge stvari su još nejasne, ali verujem da će jednog dana istina izaći na videlo", kazao je Čen.

On je rekao da je tragedija 4. juna proizašla iz unutrašnje borbe za vlast na najvišem nivou.

Knjiga bi mogla da otvori debatu o tim događajima, koji su i dalje tabu tema u Kini, a za koje Peking kaže da su predstavljali kontrarevolucionanu pobunu, kao i da je odgovor bio opravdan.

Peking je proglasio istragu zaključenom i ne želi da ponovo otvara slučaj koji bi mogao da ugrozi jedinstvo partije.

Čen je posle demonstracija na Tjenanmenu postao član Politbiroa, ali je 1995. uhapšen i kasnije osuđen zbog korupcije na 16 godina zatvora, čime je postao prvi član Politbiroa koji je osuđen posle Kulturne revolucije.

Čen je 30. juna 1989. podneo zvaničan izveštaj stalnom komitetu Nacionalnog narodnog kongresa, u kojem je osudio demonstracije kao "kontrarevolucionarne nerede", ali sada tvrdi da je izveštaj pripremljen za njega i da on nije napisao nijednu reč.

On je izrazio uverenje da će partija jednog dana skinuti oznaku poverljivosti svih dokumenata i da će istorija dati pravedniji sud o Dengu Sjaopingu, premijeru Li Pengu i generalnom sekretaru partije Džao Džijangu.
XS
SM
MD
LG