Dostupni linkovi

NUNS osudio napad Dodika na novinarku Bete


Nezavisno udruženje novinara Srbije je najoštrije osudilo pretnje predsednika RS Milorada Dodika novinarki iz Banjaluke Ljiljani Kovačević, kao i to što joj je uskratio pravo na rad.

"NUNS će o incidentu obavestiti sve međunarodne asocijacije i zatražiti punu zaštitu za koleginicu Kovačević. Od predsednika RS i ostalih državnih organa RS zahtevamo da koleginici Ljiljani Kovačević odmah omoguće pravo na nesmetan rad i izveštavanje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "posebno brine činjenica da proterivanje Ljiljane Kovačević sa konferencije za novinare nastavak njenog višegodišnjeg progona, kao i to što je izostala javna solidarnost kolega koji su prisustvovali vređanju i isterivanju Ljiljane Kovačević sa konferencije za novinare".

"NUNS je zaprepašćen i time što je Dodik svoj obračun sa novinarkom i agencijom Beta izveo na zajedničkoj konferenciji sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem. To može sugerisati da su i državni organi Srbije saglasni sa ovakvim postupanjem prema novinarima i medijima, posebno što je izostala reakcija Dačića", dodaje se u tekstu.

NUNS ocenjuje da je "nesumnjivo da osionost i bahatost predsednika RS pokazuju njegov odnos prema temeljnim vrednostima demokratije, medijima i javnosti".
XS
SM
MD
LG