Dostupni linkovi

Novo umanjenje grčkog kreditnog rejtinga


Agencija za kreditne rejtinge „Mudi“ umanjila je danas status grčkih hartija od vrijednosti u slučaju da zemlja izađe iz evrozone.

Rejting osiguranja grčkog duga umanjen je za četiri stepena, na nivo Caa2, saopštila je ova agencija, a prenosi agencija RIA novosti.

„Mudi smatra da je rizik od izlaska Grčke iz evrozone suštinski, ali da to još nije najvjerovatniji scenario. Poslije parlamentarnih izbora 17. juna, moguće je da će rizik od napuštanja evra dodatno porasti. Ako se to desi, rejting koji Mudi može da dodijeli grčkim obveznicama dodatno će pasti“, navodi se u saopštenju.

Francuska banka „Sosijete ženeral“ saopštila je da je mogući gubitak u slučaju izlaska Grčke iz evrozone 360 milijardi evra, odnosno 3,8 odsto društvenog proizvoda evrozone.

Grčka pokušava da izbjegne bankrot i povlačenje iz evrozone primjenom programa štednje, u zamjenu za veliku finansijsku pomoć iz EU i od Međunarodnog monetarnog fonda.

Vlasti u Atini planiraju dodatne mjere štednje radi uštede 33 milijardi dolara tokom 2015. godine. Ukupan grčki dug dostigao je 490 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG