Dostupni linkovi

Oland i Putin o uslovima za antiraketni šit NATO-a


Predsjednik Francuske Fransoa Oland je u petak kasno uveče, poslije sastanka u Parizu sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekao novinarima da je na samitu NATO maja u Čikagu "dijalog s Rusijom" postavio kao jedan od uslova za "dalje napredovanje" projekta antiraketnog "štita" NATO u Evropi.

"Na to sam podsjetio predsjednika Putina", rekao je Oland na konferenciji za novinare posijle sastanka sa predsjednikom Rusije.

Putin je zatražio "ozbiljne garancije" za bezbjednost Rusije i dodao da vjeruje da je o tome "moguć" dijalog Moskve i zemalja NATO-a.

"Kažu nam da sistem antiraketne odbrane nije usmjeren protiv Rusije, ali mi želimo da to ne budu samo izjave. Potrebne su nam vojne i tehnološke garancije, kao i pravna dokumenta", rekao je Putin.

"Veoma se nadamo se da Francuska kao članica NATO i kao nuklearna sila, zna zbog čega smo zabrinuti i da ćemo moći da uspostavimo dijalog sa ostalim članicama Alijanse", naglasio je predsjednik Rusije.

On je na dijalog pozvao, kako je rekao "američke i evropske partnere" Rusije.

Šefovi država i vlada 28 članica NATO-a su na samitu 10- 21. maja u Čikagu proglasili da je prva faza projekta antiraketne zaštite NATO postala operativna.
XS
SM
MD
LG