Dostupni linkovi

Moskva: Masakr u Huli rezultat pomoći iz inostranstva


Masakr u sirijskom gradu Huli rezultat je finansijske pomoći iz inostranstva, i dopremanja oružja pobunjenicima, ocenilo je u petak Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Tragedija u Huli je pokazala čemu vodi finansijska pomoć i nelegalno dopremanje modernog oružja pobunjenicima, angažovanje najamničke vojske, i davanje svake vrste pomoći ekstremistima" navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da je Moskva u više navrata predočila moguće negativne posledice primene plana izaslanika UN i Arapske lige za Siriju, Kofija Anana, i da je Rusija naglašavala da zemlje koje na međunarodnoj sceni imaku ključnu ulogu, nisu spremne deluju kako bi se pronašlo mirno rešenje za Siriju.

Rusija je na udaru kritika poslednjih meseci zato što blokira Savet bezbednosti UN prilikom usvajanja rezolucija o osudi represije sirijskog režima. Moskva je takođe nastavila da isporučuje oružje režimu Bašara al Asada, i pored strahovanja da se ono koristi u represiji nad civilima.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kritikovala je danas stav Rusije i upozorila da bi on mogao da Siriju uvede u građanski rat.

Najmanje 108 osoba, među kojima oko 50 dece, poginulo je 25. maja u u Huli. Prema podacima UN, u sukobima koji su u Siriji počeli marta prošle godine, poginulo je više od 10.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG