Dostupni linkovi

Lagumdžija traži smjenu ministara iz SDA, Tihić protiv


Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija uputio je danas pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi u kojem traži da se pokrene postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz SDA u Vijeću ministara.

"Imajući u vidu da je budžet institucija BiH za 2012. godinu usvojen uz protivljenje SDA u svim institucijama BiH, te na osnovu javno iznesene volje te stranke, u skladu sa dogovorom lidera stranaka održanog 23. maja u Sarajevu i članom 15. Zakona o Savjetu ministara BiH pozivam Vas da pokrenete postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz reda SDA gospodina Sadika Ahmetovića, gospodina Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića", navodi se u Lagumdžijinom pismu.

Lider SDP-a u pismu navodi i to da će blagovremeno dostaviti imena novih kandidata za ministre i zamjenike ministara, a u skladu sa procedurama propisanim Ustavom BiH i Zakonom o Savjetu ministara BiH.

Danas nakon sjednice Doma naroda, sastali su se predsjednici SDA i SDP-a Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija i razgovarali su sat vremena.

Lagumdžija je nakon sastanka otkrio da je Tihiću otvoreno rekao da očekuje da se SDA povuče iz Vijeća ministara, jer je glasanjem protiv budžeta i nedolaskom ministara Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića na sjednicu Vijeća ministara, poslala poruku da će blokirati sve promjene.

Tihić je danas izjavio da SDA ostaje u vlasti i da nema razloga da ih iko isključuje.
XS
SM
MD
LG