Dostupni linkovi

Svetska banka: Hrvatska teško pogođena recesijomDirektor Svetske banke za centralnu Evropu i baltičke zemlje Piter Harold izjavio je danas da Hrvatska treba da preduzme mere kako bi maksimalno iskoristila pretpristupne EU fondove koji bi mogli da budu ključni za oporavak ekonomije teško pogođene recesijom.

"Čvrsto verujemo da odgovarajuće i brzo korišćenje sredstava iz EU fondova može da bude jedna od ključnih stvari za opravak hrvatske privrede", rekao je Harold novinarima u Zagrebu.

On je ocenio da je to važna stvar, jer državna potrošnja ili izvoz sada ne mogu da budu izvor rasta, dok, s druge strane, pravilna upotreba evropskih fondova može da dovede do porasta BDP do jedan odsto godišnje.

Hrvatska trenutno ima na raspolaganju 140 miliona evra iz pretpristupnih EU fondova, a kada postane članica EU od 1. jula 2013. imaće na raspolaganju 450 miliona evra, dok će 2014. imati 1,08 milijardi evra.

Ministar za regionalni razvoj i fondove EU Branko Grčić nedavno je izjavio da je Hrvatska prošle godine iskoristila svega 37 odsto sredstava iz pretpristupnih fondova, te da bi nova Vlada Hrvatske želela da se u sledećih nekoliko godina taj postotak barem udvostruči.
XS
SM
MD
LG