Dostupni linkovi

Odbijena molba Miladina Kovačevića za ublažavanje kazne



Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je kao neosnovan zahtev Miladina Kovačevića za ublažavanje kazne od dve godine i tri meseca zatvora, na koju je pravosnažno osuđen zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom studentu Brajanu Štajnhaueru 2008. u Bostonu, rekla je danas Tanjugu portparol suda Ivana Ramić.

Kovačeviću je izrečena presuda bez suđenja, pošto je zaključio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice, odnosno nagodio se da za kaznu od 27 meseci zatvora prizna da je teško pretukao Štajnhauera i kaznu izdržava u somborskom zatvoru - otvorenog tipa.

Sud, međutim, još nije odlučio o zahtevu Kovačevića za uslovni otpust iz zatvora koji je podneo krajem aprila, i o njemu će se tek odlučivati, dodala je Ramićeva.
Pravo na uslovni otpust stiče se shodno zakonu, posle izdržane dve trećine kazne, a Kovačevićevom slučaju bi to bio 22. jul ove godine.

Kovačević je krajem januara 2011. godine otišao na izdržavanje kazne u zatvor u Somboru otvorenog tipa, dok je prethodno proveo u pritvoru tri meseca - mesec dana u američkom, i dva meseca u srpskom.

Na osnovu sporazuma Kovačević je priznao navode optužnice koja ga je teretila da je 4. maja 2008. godine u tuči u studentskom klubu u Bostonu Štajnhauera oborio na pod, zatim ga više puta udario pesnicama u glavu, a potom ga zajedno sa saučesnicima šutirao u predelu glave i stomaka.

Štajnhauer je zadobio teške povrede glave, jer mu je naprsla lobanja na više mesta.
Protiv Kovačevića je ranije paralelno vođena istraga i u Americi i u Srbiji, pošto je posle puštanja iz pritvora u Bostonu, uz pomoć srpskog konzulata u Njujorku, pobegao u Srbiju.

Američki tužilac okruga Brum Džerald Molen međutim još nije povukao poternicu za Kovačevićem i nedavno je Tanjugu rekao da je nalog za hapšenje Kovačevića i dalje na snazi i da se oko toga ništa nije promenilo.

Posle tuče u studentskom klubu, u kojoj je nastradao Štajnhauer 4. maja u Bostonu, Kovačević je uhapšen u SAD, a posle mesec dana pušten na slobodu uz kauciju od 100.000 dolara, koju je za njega položilo Ministarstvo inostranih poslova Srbije preko konzulata u Njujorku.

Početkom aprila 2009. godine Vlada Srbije je porodici Štajnhauer uplatila 900.000 dolara na ime troškova lečenja njihovog sina.
XS
SM
MD
LG