Dostupni linkovi

EU traži od Hrvatske reforme u jačanju konkurentnosti



Evropska unija (EU) traži od Hrvatske da odlučno nastavi reformski program kako bi smanjila strukturne slabosti i poboljšala konkurentnost te je poziva da poboljša investicionu klimu jačanjem efikasnosti javne uprave i pravosuđa, kaže se u nacrtu pripremnog dokumenta za sastanak Veća za stabilizaciju i pridruživanje, koji će se održati sledeće sedmice u Briselu.

Nacrt stavova, u koji je Hina imala uvid, pripremila je radna grupa za proširenje, a ove sednice treba da ga potvrdi Odbor stalnih predstavnika zemalja članica (COREPER).

U dokumentu se kaže da je globalna finansijska i privredna kriza teško pogodila hrvatsku ekonomiju 2009. od kada se stalno smanjuju aktivnosti i beleži pad bruto društvenog proizvoda (BDP) četvrtu godinu zaredom.

"Program privrednog oporavka, koji je stvoren s ciljem stvaranja okruženja koje će podupirati održivi rast, uključujući i stvaranje dinamicnijeg tržišta rada, nije dao željene rezultate. Zaposlenost nastavlja da pada a direktne strane investicije gotovo su prestale. Evropska unija podstiče Hrvatsku da aktivno sprovodi mere uključene u program", kaže se u nacrtu dokumenta.

EU navodi da investiciona klima i "dalje pati od neefikasne javne uprave i pravosuđa. Radi podsticanja privatnih investicija EU poziva Hrvatsku da poboljša poslovno okruženje, posebno delotvornost administrativnog i sudskog sistema, odlučivanje na nivou lokalnih vlasti te odgovarajući regulatorni okvir primenjiv u tim područjima".

U delu koji se odnosi na politicke kriterijume, EU između ostalog poziva Hrvatsku da sredi biračke popise. EU pozdravlja napredak u regionalnoj saradnji, ističući važnost dobrosusedskih odnosa. Posebno pozdravlja saborsku deklaraciju o promicanju evropskih vrednosti u jugoistočnoj Evropi u kojoj Hrvatska ističe da bilateralna pitanja, poput pitanja granica, ne treba da ometaju pristupni proces kandidatskih zemalja.

U pravosuđu, kaže se da pitanje nekažnjivosti ratnih zločina ostaje "veliki izazov".

Situacija s manjinskim pravima se poboljšava, ali se navodi da je romska manjina suočena sa naročito teškim životnim uslovima.
XS
SM
MD
LG