Dostupni linkovi

Blagi porast nezaposlenosti u Japanu


Stopa nezaposlenosti u Japanu u aprilu je porasla na 4,6 odsto sa martovskih 4,5 odsto, navedeno je u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova, a prenosi agencija AFP.

Međutim, prema rečima ministarstva, zabeležen je rast potrošnje domaćinstava.

"Očekuje se da će japansko tržište rada za sada ostati na trenutnom nivou, ali i da će možda ostvariti napredak u skladu sa postepenim oporavkom japanske ekonomije" , rekao je Hideki Macumura, viši ekonomista Japanskog istraživačkog instituta.

Vlada je, takođe, saopštila da je potrošnja domaćinstava u aprilu porasla za 2,6 odsto u odnosu na isti period lane, što je više od prosečne prognoze rasta analitičara od 2,2 odsto.

Prosečna potrošnja po domaćinstvu je u aprilu bila 301.948 jena (3.790 dolara).

Centralna banka Japana je prošle nedelje saopštila da će zadržati svoje kamatne stope na rekordno niskom nivou od 0,1 odsto zbog usporene domaće ekonomije za koju se "očekuje da će se ponovo vratiti na skromne staze rasta sa ubrzanjem tempa oporavka medjunarodnih ekonomija."

Međutim, kako navodi banka, "još uvek postoji visok stepen neizvesnosti u pogledu globalne ekonomije, uključujući izglede evropskog dužničkog problema," i brzine oporavka američke ekonomije.

Japanski državni dug i dalje predstavlja ključnu zabrinutost vlade, nakon što je bonitetna agencija "Fič" ovog meseca snizila kreditni rejting Japana.

Dug Japana je dvostruko veći od njegovog bruto domaćeg proizvoda, što je najviša stopa među industrijalizovanim zemljama.
XS
SM
MD
LG