Dostupni linkovi

Odluka o izručenju Assangea ŠvedskojBritanski vrhovni sud objavit će danas odluku o mogućem izručenju utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedskoj, koja ga traži zbog seksualnog napada. Australac Assange (40) trenutačno je u Britaniji u kućnom pritvoru te tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivirane.

Otkrili smo kako je moguće da se Julian Assange kandidira za australski senat iako je u pritvoru. Julian se odlučio kandidirati, objavio je WikiLeaks. Najskoriji izbori za Senat neće biti prije kraja 2013. Švedska ga traži jer je u kolovozu 2010. bio s dvjema volonterkama WikiLeaksa koje ga danas optužuju za seksualni napad, a on tvrdi da su one pristale na seks.

Assange je pritvoren u Britaniji u prosincu 2010. na temelju europskog uhidbenog naloga koji je izdao švedski državni odvjetnik nakon što su ga volonterke optužile za napastovanje. Sud na nižem nivou prethodno je odobrio njegovo izručenje, što je odluka koju Assange smatra nezakonitom.

Njegovi odvjetnici tvrde da je nalog nevaljan jer ga je izdao tužitelj, a ne neutralni sudac ili sud. Ako Vrhovni sud odbaci ovaj argument, Assange se može žaliti Europskom sudu za ljudska prava, ali nije jasno bi li to zaustavilo njegovo izručenje Švedskoj.

WikiLeaks je postao poznat 2010. kad je objavio tajne snimke i povjerljive američke vojne i diplomatske poruke o ratu u Iraku i Afganistanu, čime je navukao gnjevnu reakciju američkih vlasti.
XS
SM
MD
LG