Dostupni linkovi

Proteran sirijski diplomata iz Vašingtona


Američki State Department u utorak je proterao sirijskog diplomatu iz Vašingtona nakon masakra više od 100 civila u sirijskom gradu Huli koji se dogodio u petak.

Portparol State Departmenta Victoria Nuland izjavila je da je otpravniku poslova u sirijskoj ambasadi u Wašingtonu, Zuheiru Džaburu, dat rok od 72 sata da napusti zemlju, u okviru niza proterivanja sirijskih diplomata iz zapadnih prestonica, prenosi Rojters.

"Poduzeli smo ovu akciju u saradnji s našim partnerskim zemljama među kojima su Australija, Kanada, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka," navodi Nuland u saopštenju.

U saopštenju State Departmenta napad na grad Huli, u petak, opisuje se kao "zločinački napad u kojem su korišteni tenkovi i artiljerija - oružje koje je isključivo u posedu režima".

"Takođe su se pojavili izveštaji da su režimske snage ubile brojne porodice u njihovim domovima tokom masovnih pogubljenja", navodi Nuland u saopštenju.

Sirijski zvaničnici negirali su da vojska ima bilo kakvu ulogu u masakru, jednom od najtežih incidenata u sirijskom sukobu.
XS
SM
MD
LG