Dostupni linkovi

Završne riječi u postupku protiv Župljanina i Stanišića


Haško tužiteljstvo počelo je sa završnom riječi u slučaju protiv Miće Stanišića, prvog ministra policije bosanskih Srba te Stojana Župljanina, bivšeg načelnik Centra sigurnosnih službi (CSB) Banja Luka.

„I Stanišić i Župljanin igrali svoje uloge u Udruženom zločinačkom poduhvatu.“, izjavila je tužiteljica Džoana Korner tereteći optužene po zapovjednoj odgovornosti za zločine policijskih snaga pri izvršavanju strateških ciljeva političkog vodstva bosanskih Srba da se etnički odvoje od građana druge dvije nacionalnosti putem sile.

Tužiteljica je osporavala i njihovu odbranu „kao nezamislivu“, govoreći kako je nezamislivo da nisu znali što se događa na terenu odnosno brojni i rasprostranjen zločini - zbog nedovoljne komunikacije s njima podređenima.

Također je osporavano prebacivanje odgovornosti optuženih za zločine policijskih jedinica na Krizne štabove srpskih vlasti koji su upravljali lokalnom zajednicom te na Vojsku Republike Srpske koja ih je podčinjavala u vojnim operacijama.

Suđenje za zločine nad civilima hrvatske i srpske nacionalnosti u 20 opština diljem Bosne i Hercegovine počelo je u rujnu 2009.godine. Raspravno sudsko vijeće je saslušalo 147 svjedoka, od čega je tužiteljstvo izvelo njih 127, timovi obrane 17, a sudije 3.

Zadnji iskazi svjedoka dati su tijekom marta ove godine, a do sada su strane u postupku pripremale završne riječi za koje je tužiteljstvo dobilo 6 sati, a dva tima obrane isto toliko zajedno.

Nakon četiri sudska dana, koliko je za to predviđeno, sudije će se povući kako bi donijeli prvostupanjsku presudu.
XS
SM
MD
LG