Dostupni linkovi

Bler pred komisijom za ispitivanje etike u medijimaBliska interakcija između političara i predstavnika medija je neizbežna, rekao je danas bivši britanski premijer Toni Bler pred Levisonovom komisijom koja ispituje
etiku u medijima.

Komisija Levison (Leveson) formirana je prošle godine da ispita posledice skandala prisluškivanja telefona i kompjutera javnih ličnosti i žrtava kriminala, koje su praktikovali novinari ugašenog tabloida Njuz of d vorld (News of The World), deo medijske imperije Njuz Kor (News Corp) Ruperta Merdoka.

Bler, koji je bio premijer između 1997. i 2007, kum je jednom od Merdokove dece i više kolega opisalo je njegovu bivšu laburističku vladu kao blisku Merdokovoj medijskoj grupi.

Bler je u današnjem iskazu rekao da je "neizbežno" da postoji "bliska interakcija" između vodećih političara i glavnih ličnosti u medijima ". To je uvek bio slučaj i uvek će biti slučaj", rekao je Bler.

On je rekao da bi bilo "čudno" kada vodeći političari i vodeći novinari ne bi imali takve "interakcije". On je, međutim, dodao da upotreba novina kao instrumenta političke vlasti stvara vezu koja je "nezdrava".

Bivši britanski premijer je rekao da je njegova vlada donela više odluka koje su išle protiv interesa Merdoka, nego njemu u prilog.

Sudija Brajan Levison ispituje zašto britanski političari nisu uspelil da spreče aktivnosti Merdokovog tabloida i da li je možda to zato što su bili suviše bliski sa medijima u zemlji, ili suviše uplašeni a da bi im se suprotstavili.
XS
SM
MD
LG