Dostupni linkovi

Pusić: Nikolićeve izjave njemačkom listu šokantne


Izjave novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u razgovoru za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung šokantne su i neprihvatljive za Hrvatsku, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u intervjuu za nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista.

"Prve izjave novoizabranog srpskog predsjednika Nikolića u razgovoru s novinarom FAZ-a, prilično su šokantne i za Hrvatsku u potpunosti neprihvatljive. Hrvatska i Srbija, ako žele dobro svojim građanima, moraju kao dvije susjedne zemlje biti u stanju surađivati. No, za to je nužno da postoje i volja i sposobnost s obje strane. Možda još treba pričekati da se smire predizborne strasti i da se formira nova vlada u Srbiji", rekla je Pusić.

Nikolić je izjavio izjavio u opsežnom razgovoru za FAZ da je projekt Velike Srbije njegov "nažalost neostvareni san", ali da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, te da se Hrvati nemaju zašto vraćati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".

Pusić je također rekla da je u sklopu nedavnog summita NATO-a u Chicagu na razini ministara vanjskih poslova održan i sastanak sa zemljama aspiranticama za članstvo u NATO-u: Crnom Gorom, BiH, Makedonijom i Gruzijom, na kojem je podržala ideju proširenja Saveza, posebice s obzirom na novu situaciju u regiji nakon izbora Nikolića za predsjednika Srbije.

"U svom sam izlaganju upozorila da je u regiji, izborom Nikolića, stvorena nova situacija, da se, naravno, ne zna kakve će biti posljedice promjene vlasti u Srbiji, ali da to svakako zahtijeva da se o temi proširenja ipak raspravlja i u Chicagu", iako to nije bilo prvotno predviđeno, kazala je Pusić.
XS
SM
MD
LG