Dostupni linkovi

BiH: Poslanici izglasali smanjenje plaća za 4,5 posto


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Izradom prijedloga ovog zakona ispoštovan je zaključak Predstavničkog doma kojim je zatraženo od Vijeća ministara BiH da pripremi prijedlog zakona kojim će biti obuhvaćeni poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime se stvara osnova za smanjivanje i njihovih plaća za 4,5 posto.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Predloženim zakonom smanjuje se osnovica za obračun plaća za 4,5 posto, i sada ne može iznositi manje od 50 posto prosječne mjesečne plaće u BiH iskazane na godišnjem nivou za kalendarsku godinu koja dvije fiskalne godine prethodi godini u kojoj će se osnovica primjenjivati, umjesto sadašnjih 85 odsto.

Izuzetak je osnovica za najniže plaće s koeficijentom 1,00 na koje će se do 31.12.2013. godine primjenjivati osnovica od 498,10 KM.
XS
SM
MD
LG