Dostupni linkovi

Šef sirijskog Nacionalnog saveta podneo ostavku


Šef glavne sirijske opozicione koalicije, Sirijskog nacionalnog saveta, Burhan Galijun podneo je ostavku, ali će tu funkciju na zahtev članova Saveta obavljati do izbora novog predsednika na sastanku 9. i 10. juna.

U saopštenju koje je izdao noćas u Bejrutu, Savet navodi da su "odbijanje režima u Damasku da sprovede plan (međunarodnog posrednika Kofija) Anana i nastavak bombardovanja i nasilja, smišljeni pokušaj uništavanja mirovnog plana".

Savet poziva međunarodnu zajednicu da pod hitno "usvoji preko Saveta bezbednosti UN novi mehanizam koji bi primorao sirijski režim da prekine sa zločinima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Savet te odluke doneo posle dvodnevnog sastanka u Istanbulu. Burhan Galijun, koji je sredinom maja ponovo izabran na čelo Saveta, već je ranije upozorio da će podneti ostavku zbog kritika koje su mu upućivane i podela unutar opozicije.

Iako je prema statutu funkcija predsednika Nacionalnog saveta rotirajuća na svaka tri meseca, Galijun je uspeo više puta da produži svoj mandat jer članovi Saveta nisu uspevali da postignu konsenzus oko njegovog naslednika.
XS
SM
MD
LG