Dostupni linkovi

Mirjana Karanović osvojila nagradu festivala "Dani Sarajeva"



Već treću godinu zaredom festival "Dani Sarajeva u Beogradu" dodijeljuje nagradu pojedincima i institucijama iz Beograda za doprinos jačanju saradnje dva grada. Ovogodišnje priznanje sinoć je dobila priznata srbijanska glumica Mirjana Karanović.

"Nisam sigurna da sam ovo zaslužila. Kada dobijem priznanje za glumu, znam da sam neku ulogu pripremala, vježbala, borila se za povratno priznanje. A ovo je moj život, to bi bilo to i sa nagradom i bez nje. Treba živjeti sa sobom čitav život i najbolje je da radiš ono sa čim možeš da živiš, sloboda je u tome da odrediš sa čime možeš živjeti. Sarajevo jeste moj život već 11 godina, tamo često igram u predstavama, osjećam ga kao drugu kuću. Užasno mi je žao što politika toliko kvari napredak koji postižemo u kulturi", rekla je Mirjana Karanović.

"Mirjana Karanović kroz čitav svoj rad podstiče slabije da se izbore za svoje mjesto u društvu. Oštra na jeziku, prema neprijateljima slobode vrlo je direktna i precizna u odbrani ljudskih prava. Za generacije koje dolaze Mirjana je primjer vrhunske umjetnice koja nije izgubila osjećaj za društvo u kojem živi. Ni danas, 20 godina od početka opsade Sarajeva, nije prestala da opominje na posljedice koje je rat donio“, naglasio je prije uručenja nagrade Andrej Nosov, predsjednik Hartefakt fonda.

Nagradu je uručio prošlogodisnji laureat, glumac Branko Cvejić, po završetku uspješne beogradske premijere predstave "Sumnja" u Teatru Bojan Stupica. Komad rediteljice Selme Spahić izveo je sarajevski Kamerni teatar 55.
XS
SM
MD
LG