Dostupni linkovi

Avganistan:Više od 120 učenica otrovano u napadu na školu


Više od 120 učenica i troje nastavnika otrovano je u drugom napadu u nekoliko mjeseci za koji se krive konzervativni radikali na sjeveru zemlje, saopštili su u avganistanski policijski i zvaničnici.

Napad se desio u pokrajini Takhar. Policija je saopštila da su radikali koji se protive obrazovanju žena i djevojčica koristili još neutvrđeni otrovni prah kako bi zatrovali zrak u učionicama. Brojne učenice ostale su bez svijesti, prenosi Reuters.

Avganistanska obavještajna agencija, Nacionalni direktorat sigurnosti (NDS), saopštila je kako izgleda da talibani namjeravaju zatvoriti ženske škole do povlačenja stranih vojnika iz zemlje u 2014. godini.

Dio njihove proljetne ofanzive Al Faruk je da zatvore škole. Trovanjem djevojčica, oni žele izazvati strah. Oni pokušavju prisiliti porodice da ne šalju svoju žensku djecu u školu, izjavio je portprol NDS-a Lutfulah Mašal.

Avganistansko ministarstvo obrazovanja saopštilo je prošle sedmice da su pobunjenici zatvorili 550 škola u 11 pokrajina u kojima talibani imaju snažnu podršku.

Prošlog mjeseca je 160 učenica otrovano u pokrajini Takhar nakon što su pile zatrovanu vodu.

Od 2001. godine, kada su talibani svrgnuti s vlasti, žene su se vratile u škole, posebno u glavnom gradu Kabulu. Njima je ranije bilo zabranjeno da rade i da se obrazuju.

Još, međutim, ima povremenih napada na učenice, nastavnike i školske zgrade, obično na konzervativnijem jugu i istoku zemlje, gdje talibanska pobuna ima najsnažniju podršku.
XS
SM
MD
LG