Dostupni linkovi

Optuženi za ratni zločin u Sisku negirali optužnicu


Optuženi za ratni zločin nad srpskim civilima na području Siska 1991. i 1992. Vladimir Milanković i Drago Bošnjak izjasnili su se danas na početku sudjenja na osječkom sudu da se ne smatraju krivim.

Ratni komandant policije na širem području Siska i Banovine Vladimir Milanković tereti se da je znao, a nije spriječio nasilne ulaske svojih podredjenih u srpske kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje.

On je, prema optužnici, naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti od kojih je ubijeno njih 24.

Drugooptuženog Bošnjaka, koji je bivši pripadnik policijske jedinice "Vukovi", optužnica tereti da je u augustu 1991. s više nepoznatih suboraca organizirao i predvodio grupu koja je hapsila i zlostavljala civile srpske nacionalnosti, te ubila osam od ukupno 24
žrtve.

Jedan od osumnjičenih u tom slučaju, penzionirani hrvatski general Djuro Brodarac umro je u sredinom jula 2011. u pritvoru i sahranjen je uz visoke vojne počasti na groblju u Sisku.
XS
SM
MD
LG