Dostupni linkovi

Merkel: Nemačkoj potrebna zdrava EU


Zdravlje njemačke privrede zavisi od stanja u ekonomijama država Evropske unije (EU), rekla je kancelar najveće privrede na starom kontinentu, Angela Merkel.

Merkel ipak dodaje da je izvoz u ostale članice EU na najnižem nivou za poslednje dvije decenije, prenosi B92.

"Moramo da iskoristimo naše izvozne mogućnosti. To znači da moramo da očuvamo svoje tržište u EU i obezbijedimo stabilnu valutu i rast\", smatra Merkel.

Prošle godine je njemački izvoz u ostale članice EU učestvovao sa 59,2 odsto u ukupnom izvozu najveće privrede u Uniji i to je bio najmanji udio u posljednjih 20 godina.

U 2007., godinu prije početka svjetske finansijske krize, njemački izvoz u druge članice EU je imao udio od 64,6 odsto u ukupnim prodajama inostranstvu iz te zemlje.

U poslednjih pet godina, međutim, taj udio je stalno opadao, s obzirom da su apetiti za njemačkom robom znatno porasli u zemljama u naglom usponu, kao što su Brazil, Indija, Rusija i naročito Kina.

Njemačka je posle Kine najveći izvoznik u svijetu, sa prodajama u inostranstvu koje su u prošloj godini vrijedile 1,06 biliona EUR. Izvoz čini više od jedne trećine ukupnog domaćeg proizvoda Nemačke.
XS
SM
MD
LG