Dostupni linkovi

Kameron zaprijetio vetom na francuski plan o uvođenju takse


Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron je na prvom sastanku sa francuskim predsjednikom Fransoom Olandom zaprijetio da će uložiti veto na novi plan Olanda o uvođenju evropske takse za finansijsku tranziciju.

Kameron je juče na sastanku koji je prethodio samitu članica G8 jasno rekao da će blokirati bilo koji potez koji može ugroziti grad London.

Kako prenosi britanski dnevnik "Dejli telegraf", premijer Velike Britanije poslao je jasnu poruku o mogućoj taksi za finansijsku tranziciju /FTT/ koja bi se obračunavala u Evropskoj uniji. "Spremni smo da uložimo veto na FTT na nivou EU", rekao je on.

Tokom svoje izborne kampanje Oland je istakao FTT kao jednu od pet stavki plana o oživljavanju evropske ekonomije i rješavanju dužničke krize u evrozoni.

Zagovornici uvođenja takse navode da bi se njome obezbijedile ogromne sume novca za vlade zemalja evrozone koje su u oskudici. S druge strane, kritičari FTT-a navode da bi se njime ugrozili privredni rast i radna mjesta.

Predsjednik Oland je za vladu Kamerona ranije rekao da predstavlja Britaniju koja je "ravnodušna prema sudbini evrozone i zanima se samo interesima grada Londona".

Uprkos različitim stavovima o FTT-u, Kameron i Oland su se u glavnome saglasili o potrebi da Njemačka učini više kako bi riješila krizu u evrozoni.
XS
SM
MD
LG