Dostupni linkovi

Španija izručila Crnoj Gori člana 'Pink pantera' Radovana Jelušića


Član razbojničke grupe "Pink panter" crnogorski državljanin Radovan Jelušić (41) iz Nikšića izručen je iz Španije u Crnu Goru, saopštila je danas crnogorska policija.

Osumnjičeni Jelušić je, kako se navodi, bio obuhvaćen Interpolovim projektom "Pink panter" u vezi s razbojništvom koje je izvršeno u draguljarnici u Tokiju, kada je odnijet nakit u vrijednosti 284 miliona japanskih jena.

Na zahtjev crnogorskog Ministarstva pravde dozvoljeno je izručenje Jelušića pravosudnim organima u Crnoj Gori radi vođenja krivičnog postupka, zbog osnovane sumnje da je tokom 2007. godine u Japanu izvršio krivična djela razbojništvo i falsifikovanje isprave.

Krivični postupak protiv Jelušića za ova krivična djela vodi se u Crnoj Gori, nakon što je predmet preuzet od pravosudnih organa u Japanu, saopštila je crnogorska policija.

Jelušić je uhapšen prije tačno dvije godine u Rimu kada ga je locirala policija Italije na osnovu podataka koje je poslao Interpol Podgorica. Jelušiću je završen krivični postupak u Italiji, nakon čega je izručen pravosudnim organima u Španiji radi vođenja krivičnog postupka, a sada je izručen u Crnu Goru.

Njegov saradnik u pljačkama Rifat Hadžiahmetović je uhapšen 14. marta 2009. na aerodromu Larnaka, dok je pokušavao da uđe na Kipar, s lažnim bugarskim pasošem. Njemu se sudi u Japanu.

Banda je dobila ime "Pink panter" kada su britanski detektivi našli dijamantski prsten u kutiji za kremu, slično kao u filmskoj komediji Pitera Selersa "Pink panter" iz 1963. godine. Jezgro Pink Pantera čini između 20 i 30 iskusnih lopova i desetine pomoćnika, koji im asistiraju u raznim evropskim gradovima.
XS
SM
MD
LG