Dostupni linkovi

Beograd:Odloženo suđenje anarhistima za septembar


Novo suđenje beogradskim anarhistima, tzv. "Beogradskoj šestorci", nakon što im je Apelacioni sud 2011. ukinuo oslobađajuću presudu, odloženo za 26. septembar.

Suđenje koje je trebalo da počne danas odloženo je jer se jedan od optuženih, Ivan Savić, nije pojavio.

Grupa je optužena za izazivanje opšte opasnosti bacanjem tri Molotovljeva koktela na ambasadu Grčke u Beogradu 24. avgusta 2009. godine.

"Odbrani je, kao i u prvom postupku koji se sada obnavlja, cilj da što prije završi postupak. Odbrana je na stanovištu da postupak nije ni trebalo obnavljati, jer nema osnovnog razloga zbog kojeg se vode krivični postupci, odnosno nije učinjeno krivično djelo", rekao je advokat optuženih Nikola Barović za B92.

Tadej Kurepa, Sanja Dojkić Ivan Savić, Nikola Mitrović, Ratibor Trivunac i Ivan Vulović trebalo da se ponovo nađu na optuženičkoj klupi u Prvom osnovnom sudu u Beogradu u septembru.

Optuženi su bili uhapšeni 3. septembra 2009, a iz pritvora su pušteni 17. februara 2010. Više tužilaštvo u Beogradu je ovu grupu prvobitno optužilo za terorizam, za šta je zaprećena kazna od 3 do 15 godina zatvora, ali je kasnije prekvalifikovalo optužnicu.

Oni su optuženi da su 25. avgusta 2009. godine, u Beogradu, po prethodnom dogovoru sa Trivuncem, kao podstrekačem i Kurepom, kao pomagačem, "opšteopasnom radnjom, bacanjem tri staklene flaše Molotovljevog koktela na zgradu ambasade Grčke, koja se nalazi u delu grada koji je gusto nastanjen, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu većeg obima".

U napadu nije bilo povrijeđenih, a kao razlog za napad na grčku ambasadu anarhisti su naveli zahtev za oslobađanje Todorosa Iliopulosa uhapšenog tokom, kako su tada naveli, "narodnog ustanka u Grčkoj" u decembru 2008. godine.
XS
SM
MD
LG