Dostupni linkovi

Akcije Facebooka na berzi prvog dana skočile više od 10 %


Akcije internet kompanije Facebook (Facebook Inc.) skočile su danas za više od 10 odsto prvog dana trgovine na Njujorškoj berzi.

Pošto je izvršni direktor Facebook-a , Mark Zakerberg (Zuckerberg) simbolično zvonom u sjedištu kompanije u Menlo Parku, u Kaliforniji, jutros označio izlazak na berzu, akcije FB u prvim jutarnjim statima trgovine u Njujorku dostigle su vrijednost od 42,05 dolara.

Facebook i bankarski investitori juče su utvrdili početnu cijenu akcija na 38 dolara, što znači da je već prvog dana trgovine ona premašena za 10 odsto.

Kompanija će preko berze ponuditi akcije investitorima u vrijednosti od 16 milijardi dolara, što će vrijednost Facebook -a dići na 104 milijarde dolara.

Time će Facebook postati najvrednija američka kompanija ikada koja je izašla sa svojim akcijama na berzu. Vrednost Facebook-a ubuduće će zavisiti od investitora, odnosno od ponude i potražnje na berzi.

Facebook ima oko 900 miliona korisnika u svijetu. Ta društvena mreža koristi se za razmjenu poruka, informacija, fotografija i drugog sadržaja. Facebook je jedna od nekoliko internet kompanija koje su posljednjih godina izašle na berzi.

U prvom kvartalu ove godine Facebook je zabilježio neto dobit od 205 miliona dolara i ukupne prihode od 1,06 milijardi dolara. Prošle godine kompanije je napravila zaradu od milijardu dolara.

Izlazak FB na berzu smatra se jednim od ključnih poslovnih poduhvata za cjelokupni razvoj interneta i kompanija koje posluju preko online mreže. Prije Fcabooka na takav korak odlučio se Google Inc. 2004. godine.
XS
SM
MD
LG