Dostupni linkovi

Po sedmi put zabranjena Prada ponosa u Moskvi


Moskovske vlasti zabranile su po sedmi put održavanje gej parade u ruskoj prijestonici, planirane za 27. maj, uz obrazloženje da bi mogla da izazove "negativne reakcije" stanovnika, rekli su danas organizatori parade.

Društvo će shvatiti paradu kao "provokaciju koja moralno nanosi štetu djeci i adolescentima", rekao je organizatorima zvaničnik moskovske opštine Vasilij Olejnik, kako je saopštilo udruženje Gej Rusija.

Organizatori su objasnili da su zatražili dozvolu za šetnju oko 1.000 osoba glavnom moskovskom ulicom nakon skupa na Trgu revolucije, u blizini Kremlja.

Vlasti su odbile izdavanje dozvole čak i nakon "naše saglasnosti da parada bude na nekom drugom mjestu i našeg obećanja da neće biti golotinje", napisao je na twitteru predsjednik udruženja Gej Rusija Nikolaj Aleksejev.

On je dodao da želi da uloži žalbu na tu odluku i ponovio da želju da parada bude održana i pored rizika od policijske represije.

"Pripremite se na sukobe 27. maja", upozorio je Aleksejev.

Od prvog zahtjeva za održavanje parade 2006. godine, pripadnicima LGBT zajednice nijednom nije dozvoljeno da se okupe u Moskvi, a svaki njihov pokušaj okupljanja spriječila je policija.

Skupština Sankt Peterburga, drugog grada po veličini u Rusiji, krajem februara usvojila je zakon o zabrani propagiranja homoseksualnosti.

Na osnovu tog zakona, Nikolaj Aleksejev prvi je gej aktivista koji je u maju osuđen na novčanu kaznu zato što je razvio transparent ispred zgrade lokalnih vlasti.
XS
SM
MD
LG