Dostupni linkovi

Zatraženo produženje pritvora za Edina Džeku


Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Edina Džeku, osumnjičenog za zločine nad Hrvatima počinjene u aprilu 1993. godine u Trusini, uz obrazloženje da je potrebno mjesec dana za okončanje istrage.

Tužilac Dragan Čorlija je rekao da će u narednih 30 dana, koliko je zatraženo da se produži pritvor, saslušati preostale svjedoke, prikupiti medicinsku dokumentaciju oštećenih, te pregledati bazu podataka Haškog tribunala, prenosi Birn.

"U martu smo tražili tri mjeseca pritvora, ali Sud je to odbio i osumnjičenom pritvor produžio za dva mjeseca, tako da istraga nije završena", dodao je Čorlija.

Edina Čedović, branilac osumnjičenog, nazvala je takav rad Tužilaštva nemarnim, napominjući da istraga za Trusinu traje od 2005. godine.

Džeko je osumnjičen da je, kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, u aprilu 1993. učestvovao u napadu na selo Trusina u opštini Konjic, gdje je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća odbrane.

Džeko je uhapšen u aprilu 2011. godine u SAD, a decembra prošle godine je izručen BiH.

Odbrana je predložila da se umjesto pritvora osumnjičenom odrede mjere zabrane, dok se Tužilaštvo usprotivilo takvom prijedlogu, smatrajući blaže mjere nedovoljnim i neefikasnim.

Sud će naknadno donijeti odluku.
XS
SM
MD
LG