Dostupni linkovi

UN će istražiti ulogu plaćenika u sukobu u Libiji


Eksperti iz UN prvi put će istraživati navodno korišćenje plaćenika u nedavnom libijskom sukobu, saopštio je danas Visoki komesarijat UN za ljudska prava.

Radna grupa UN posjetiće Libiju od 21. do 25. maja na zahtjev aktuelne vlade, navodi se u saopštenju Agencije UN.

Cilj ove misije jeste utvrđivanje činjenica radi provjere tvrdnji o tome da su plaćenici učestvovali u nedavnom sukobu i mjera koje je vlada preduzela protiv toga.

"Osim ovih činjenica, namjeravamo da dobijemo direktne i indirektne informacije iz prve ruke o aktivnostima privatnih kompanija koje nude vojnu pomoć, savjete i usluge na međunarodnom tržištu iz domena bezbjednosti", izjavila je Faiza Patel, koja predvodi grupu eksperata za istragu.

Ona je dodala da istražitelji očekuju da će utvrditi koje su vrste bile aktivnosti tih kompanija u Libiji i njihov uticaj na kršenje ljudskih prava.

Tokom njihove posjete eksperti će se sastati sa visokim vladinim zvaničnicima, predstavnicima civilnih kompanija i predstavnicima kompanija za pružanje bezbjednosti.

U septembru prošle godine Patel je izjavila da su plaćenici počinili "teška kršenja ljudskih prava" u Libiji, među kojim su "samovoljna pogubljenja, mučenja i prisilni nestanci ljudi".

Tokom sukoba u Libiji opozicija je osudila prisustvo afričkih plaćenika koji su se borili na strani bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija.
XS
SM
MD
LG