Dostupni linkovi

Akcija USKOK-a i SOA-e:Uhapšena grupa od 18 lihvara


Osamnaest uhapšenih osoba u sedam policijskih uprava, petnaest milijuna kuna protivpravne imovinske koristi koja će im sada biti oduzeta, saradnja s policijama u Sloveniji i cijelim Interpolom telegrafski je sažetak velike USKOK-ove akcije protiv ilegalnih kreditora koji godinama djeluju na podučuju Hrvatske.

Hapšenja su počela juče, a danas tokom dana osumnjičenike će privesti pritvorskom nadzorniku.Terete ih se za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela.

USKOK-ovi istražitelji mjesecima su prikupljali dokaze protiv osoba uključenih u organiziranu zločinačku mrežu kreditnih subjekata čije je djelovanje rezultiralo lihvarskim kamatama.

Mrežu karakterizovala izuzetna organizaciona razina poslovanja razvijana u doba potpune nebrige pravne države za ovu granu kriminala. U tom periodu mreža ilegalnih kreditora razvila je sofisticirani sistav poslovanja koji uključuje i bazu podataka o kreditnoj sposobnosti velikog broja građana Hrvatske.

Uz USKOK, u akciji je sudjelovala i Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) jer postoji indicija da su ilegalni kreditori koristili napredne informatičke sustave kojima su olakšavali naplatu.

Do sada je utvrđena protivpravna imovinska korist vlasnika kreditnih zaduga i ureda u iznosu od petnaest milijuna kuna i oko 200 opljačkanih korisnika lihvarskih kredita, no do okončanja cijele akcije očekuju se i višestruko veće brojke.

Velik dio informacija USKOK-ovi su agenti crpili iz serija napisa Jutarnjeg lista o lihvarskim kreditima koji se u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i drugim hrvatskim gradovima čitavo desetljeće nesmetano nude. Na meti istražitelja je oko stotinu preduzeća, čiji su vlasnici državljani Hrvatske, Meksika, SAD-a, Slovenije i drugih zemalja Evropske Unije.
XS
SM
MD
LG