Dostupni linkovi

Predstava "Zoran Đinđić" Olivera Frljića otvara Mucijeve dane u Beogradu


Treći festival pozorišne igre "Mucijevi dani" počinje danas, 18. maja u Ateljeu 212 u Beogradu, na kome će do 24. maja biti prikazano 12 domaćih i predstava iz regiona.

Festival će proglasiti otvorenim popularna glumica Jelisaveta Seka Sablić, a zatim će biti otvorena izložba posvećena dramskoj umetnici Miri Banjac, koju je pripremio Pozorišni muzej Vojvodine.

Prva predstava biće premijera u produkciji Ateljea 212, autorski projekat reditelja Olivera Frljića pod naslovom "Zoran Đinđić".

Narednih dana gostovaće Gradsko pozorište iz Podgorice sa predstavom "Lukrecija iliti Ždero" u režiji Jagoša Markovića, Narodno pozorište iz Sarajeva sa komedijom "Hamlet u Mrduši Donjoj ili Hamlet zna što narod ne zna" u kojoj igra Josip Pejaković, Kruševačko pozorište sa predstavom "Iza rešetaka".

Prvi put posle raspada bivše zemlje doći će Hrvatsko narodno kazalište iz Splita, sa dramom "Smrt trgovačkog putnika" i izuzetnim Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi, dok će česti gost Ateljea "Gavela" iz Zagreba izvesti predstavu "Prolazi sve", a Slovensko narodno gledališče iz Maribora "Zbor ptica", takodje na velikoj sceni.

Na Sceni "Petar Kralj" izvodiće se predstave iz Sarajeva, Smedereva i Beograda, kao i prateći program - ispitna predstava studenata režije, master klas koji će za mlade glumce iz regiona držati makedonski glumac Nikola Ristanovski, kao i svojevrsna radionica "Škola za publiku".

Festival je pokrenut u znak sećanja na reditelja i dugogodišnjeg upravnika Ateljea Ljubomira Mucija Draškića (1937-2004), sa ciljem da neguje tradiciju vedrog duha Ateljea, sećanje na sjajne generacije glumaca i reditelja tog pozorišta, ali i da širi krug prijatelja na eks-ju prostoru, na kojem je i Draškić puno radio.
XS
SM
MD
LG