Dostupni linkovi

Rusija sprema novi udžbenik istorijeNovi udžbenik historije biće objavljen u Moskvi kako bi se "stvorila pozitivna slika o današnjoj Rusiji, kod Rusa i u svetu", saopštilo je u sredu rusko ministarstvo obrazovanja i nauke.

Iz tog udžbenika će se učiti u školama kako bi se "ispravili stereotipi" koji su se pojavili posle raspada Sovjetskog saveza 1991. godine a "umanjuju ulogu eminentnih historijskih ličnosti koje čine ponos i slavu Rusije", saopštilo je ministarstvo, ne precizirajući koje ličnosti su u pitanju.

Poslednjih godina, nekoliko udžbenika savremene historije izazvalo je skandal u Rusiji zbog pokušaja Staljinove rehabilitacije.

Novi udžbenik treba, takođe, da osudi "krivotvorenje historije" koje je postalo "oružje za smanjivanje međunarodnog uticaja Rusije", ističe se u saopštenju ministarstva, bez navođenja drugih pojedinosti.

Zapadnu verziju historije, koja govori o invaziji pa zatim okupaciji baltičkih zemalja Estonije, Litvanije i Letonije za vreme Drugog svjetskog rata, do raspada Sovjetskog saveza, ruske vlasti smatraju "krivotvorenjem historije".

Moskva smatra da je reč o oslobađanju tih triju zemalja, iza kojeg je usledila njihova dobrovoljna integracija u Sovjetski savez.

Vladimir Putin je 2007. godine, tokom drugog predsedničkog mandata, objasnio istoričarima da novi udžbenici treba da ulivaju "osećaj ponosa" novim generacijama, za razliku od onih iz 90-ih godina koji su izazivali "osećaj krivice".
XS
SM
MD
LG