Dostupni linkovi

Lagumdžija u dvodnevnom službenom posjetu Češkoj


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Češkoj Republici, na poziv zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Češke Republike Karela Schwarzenberga, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Šef češke diplomacije Schwarzenberg je rekao da posjeta ministra Lagumdžije otvara novu stranicu u odnosima dvije zemlje, koji će se razvijati u pravcu dobrih političkih odnosa i intenziviranja ekonomske suradnje.

Na Karlovom Univerzitetu u Pragu Lagumdžija je održao predavanje na temu "Eurointegracije Zapadnog Balkana" gdje je istaknuo da je je zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju važan korak BiH na putu prema punopravnom članstvu u EU, na kome treba uskoro implementirati presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu "Sejdić-Finci".

"Vjerujem da će 2014. godina, koja označava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, biti godina kada će se simbolično završiti stoljeće ratova, baš u Sarajevu, jer će na mjestu gdje je počeo užas svjetskih ratova otpočeti dugi period mira i stabilnosti", rekao je na kraju Lagumdžija.
XS
SM
MD
LG