Dostupni linkovi

Karzai o novoj fazi povlačenja NATO trupa iz Avganistana


Predsednik Avganistana Hamid Karzai izjavio je u nedelju da će avganistanska vojska posle trećeg planiranog povlačenja NATO trupa obezbeđivati 75 odsto stanovništva te zemlje.

Prema saopštenju iz predsedničkog kabineta, provincija Kapisa na istoku Avganistana, gde su raspoređene francuske trupe, biće jedan od 122 okruga koji će od sada biti pod kontrolom avganistanske vojske.

"Na sastanku Nacionalnog saveta bezbednosti odlučeno je da avganistanke trupe od sada obezbeđuju 11 provincija, među kojima su Kapisa, Uruzgan i Parvan", rekao je portparol avganistanskog predsedništva Aimal Faizi.

Novoizabrani predsednik Francuske, Fransoa Oland, koji u utorak zvanično stupa na dužnost, u više navrata je izjavio da je jedan od njegovih prioriteta povlačenje francuskih trupa iz Avganistana do kraja 2012. godine, dve godine ranije nego što je predviđeno definitivo povlačenje međunarodnih trupa iz te zemlje.

U Avganistanu je trenutno raspoređeno 3.400 francuskih vojnika, NATO trupe počele su da se povlače iz Avganistana u julu 2011. godine, a avganistanska vojska trenutno obezbeđuje 50 odsto teritorije zemlje.
XS
SM
MD
LG