Dostupni linkovi

Sud BiH: Poništena oslobađajuća presuda Kličkoviću i Drljači


Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je oslobađajuću presudu Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači koje je optužnica teretila za ratni zločin u Bosanskoj Krupi, dok je u slučaju Jovana Ostojića potvrdilo oslobađajuću presudu, potvrdio je Srni Kličkovićev advokat Duško Tomić.

"Apelaciono vijeće je ocijenilo da ima elemenata za ukidanje oslobađajuće presude. Uvažilo je žalbu Tužilaštva BiH i uskoro očekujemo ponovno suđenje pred Apelacionim sudom", rekao je Tomić, te dodao da je iznenađen ovom odlukom Suda BiH.

Tomić je ocijenio da su javni istupi Kličkovića iritirali pravosuđe BiH koje odgovorilo na njegove istupe na ovaj način. On je podsjetio da je Kličković nakon suđenja najavio da će tužiti BiH i tražiti milion evra odštete zbog višegodišnjeg neosnovanog držanja u pritvoru.

Prvostepenom presudom Suda BiH, Gojko Kličković, Mladen Drljača i Jovan Ostojić oslobođeni su 2010. godine optužbi za zločine u Bosanskoj Krupi počinjene tokom 1992. godine.

Sudsko vijeće je navelo da je ovakva presuda donesena prvenstveno jer Tužilaštvo nije dokazalo da je na području Bosanske Krupe bio širok i sistematičan napad usmjeren protiv nesrpskog civilnog stanovništva, te time nije ispunjen "osnovni element krivičnog djela zločina protiv čovječnosti".

Odbrana nije osporila da su se zločini dogodili, ali Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da su optuženi krivi za te zločine.

Suđenje Kličkoviću, Drljači i Ostojiću trajalo je više od dvije i po godine. Trojici optuženih Tužilaštvo BiH na teret stavlja zločine protiv čovječnosti, ratne zločine protiv ratnih zarobljenika, te civilnog stanovništva.
XS
SM
MD
LG