Dostupni linkovi

Ren: Evrozona mora više da uradi da bi se spasla krize



Evro zona kreće ka sporom privrednom oporavku, saopštava Evropska komisija, ali te zemlje će morati da učine više za oživljavanje rasta, dok nastavljaju potragu za
sredstvima za smanjenje prekomernog deficita koji pogađa i Pariz, i Madrid.

"Oporavak je na vidiku, ali ekonomska situacija je i dalje krhka", rekao je evropski komesar za ekonomske poslove Oli Ren, predstavljajući danas ekonomsku prognozu.

Evro zona će, kako izgleda, ove godine imati pad bruto-domaćeg proizvoda od 0,3 odsto, a rast od 1 odsto 2013, dok će Evropska unija u celini dogodine imati rast od 1,3 odsto, posle stagnacije ove godine.

Ali veliki su dispariteti među državama-članicama: Nemačka očekuje rast od 1,7 odsto, a Francuskoj od 1,3 odsto.

Španija bi trebalo da bude jedina evropska zemlja u recesiji 2013. (sa minus 0,3
odsto BDP), a Grčka bi trebalo da izađe iz recesije, ali može ući i u stagnaciju.

"Ako se odlučno ne angažujemo, rast može ostati slab", upozorio je Ren.

Ova tema je i na dnevnom redu večere evropskih lidera u Briselu 23. maja.

Komesar je ukazao da su "zdrave javne finansije preduslov za održivi rast, i treba da poboljšamo okvir ekonomskog upravljanja da bismo stimulisali prilagođavanje i ubrzali politiku koja podržava stabilnost i rast".

Taj poziv je opravdan jer, po Komisiji, nekoliko evropskih zemalja će dogodine imati ozbiljne budžetske teškoće, među njima Španija, Francuska i Holandija.

Prognoza Evropske komisije povećava pritisak na konzervativnu vladu Mariana Rahoja koji je već dobio popust za prethode ciljeve smanjenja budžeta.

"Komisija ima puno poverenje da će Vlada Španije ostvariti ciljeve," rekao je Oli Ren.
XS
SM
MD
LG