Dostupni linkovi

U Beogradu otvorena konferencija o Starom Sajmištu


Konferencija o Starom sajmištu, mestu na kojem je tokom Drugog svetskog rata u Beogradu bio nacistički logor u kojem su ubijene hiljade Jevreja, Srba i Roma, otvorena je u Domu vojske u Beogradu sinoć i trajaće do 12. maja.

Osnovne teme trodnevne konferencije su istorija nekadašnjeg logora, grupe žrtava, zanemarivanje te lokacije tokom bivše Jugoslavije, kao i način očuvanja sećanja na stradanje i moguće uređenje lokacije.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Ujedinjenih nacija, Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS), ambasada, kao i brojni stručnjaci.

Na otvaranju konferencije govorili su Ruben Fuks, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Kimberli Men, menadžer Međunarodnog programa Ujedinjenih nacija za Holokaust, Andrej Mirga iz kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS), Hans-Urlih Zidbek, zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji, Ejal Naor, zamenik ambasadora Izraela u Srbiji i direktor Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu Volfgang Kloc.

Zaključno sa 12. majem održaće se šest tematskih panela - o istoriji koncentracionog logora na Sajmištu, o žrtvama, o odnosu prema tom logoru od 1945. do danas, o stanju i nameni Sajmišta danas, o mogućnostima razvijanja kulture sećanja, o mogućnostima za očuvanje arhiva i mesta i planovima, kao i o zamisli stvaranja fondacije za Sajmište i prioritetima za to mesto.

Na panelima će učestvovati veliki broj poznavalaca te teme, a i drugi učesnici će moći da se uključe u diskusiju.
XS
SM
MD
LG