Dostupni linkovi

Valensa protiv bojkota fudbala u Ukrajini zbog Timošenkove



Bivši poljski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Leh Valensa, optužio je evropske političare koji pozivaju na bojkot Evropskog prvenstva u fudbalu EURO2012 u junu u Ukrajini da su tendenciozni, jer im nije ni palo na pamet da bojkotuju sportske manifestacije u Kini.

Poljskoj privatnoj televiziji TVN24 Valensa je kazao da jeste važno da se nađe način da se bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko oslobodi kazne zatvora na koji
je osuđena zbog političke odluke da potpiše sporazum o isporukama i tranzita gasa sa Rusijom, u vreme gasne krize.

"Ali tako da to ne pogodi društvo i te velike pripreme i napore koje su uložili narodi Poljske i Ukrajine (u EURO2012)", kazao je Valensa i dodao da poljske vlasti, predsednik i premijer idu pravim smerom kada pokušavaju da nađu pravno rešenje za Timošenkovu a da ne mešaju politiku i sport.

Valensa je rekao da veruje da će poljski predsednik Bronjislav Komorovski smisliti nešto drugo nego da prilikom posete Ukrajini obuče majicu "Oslobodite Juliju Timošenko", ali da bi i to bio korak u pravom smeru.

Poljski predsednik Komorovski, a i predsednik Slovačka Ivan Gašparovič nastoje u dijalogu sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem ubede ukrajinske vlasti da iz krivičnog zakona izbace stare anahorne paragrafe po kojima političari i za čisto političku odluku mogu da snose krivičnu odgovornost.

Apeli da se bojkotuje EURO2012 čiji domacćini su od 8. juna do 1. jula Poljska i Ukrajina, pa čak i da se Ukrajini oduzme njen deo utakmica, a da ih organizuje Nemačka, postali su glasni kada se Timošenkovoj pogoršalo zdravlje i problemi sa kičmom.

Ukrajinske vlasti odbile su da je puste ne lečenje u Nemačku ili Rusiju, dok je ona odbijala da je leče ukrajinski lekari.

Političari iz Evropske unije već su bojkotom uspeli da nateraju Janukoviča da otkaže redovni samit predsednika zemalja Srednje Evrope koji je danas i sutra trebalo da se održi u Jalti na Krimu.
XS
SM
MD
LG