Dostupni linkovi

Sveštenici Hristovih legionara optuženi za zlostavljanjeVatikan istražuje navode da je sedam sveštenika konzervativnog katoličkog reda Hristovi legionari seksualno zlostavljalo maloletnike.

Ta istraga je prva koju Vatikan vodi protiv Hristovih legionara zbog seksualnog zlostavljanja nakon skandala zbog postupaka osnivača te organizacije koji je dugo smatran uzorom, da bi potom bilo otkriveno da je silovao i zlostavljao decu seminarce.

Hristovi legionari, koji su pod upravom Vatikana, tvrdili su da su zločini njihovog pokojnog osnivača Marsijala Masijela samo njegovi.

Međutim, istraga postupaka drugih sveštenika Hristovih legionara navodi na zaključak da je tajnost koju je Masijel podsticao unutar svog reda kako bi prikrio svoje zločine, omogućila drugim sveštenicima da zlostavljaju decu.

Skandal sa Masijelom i Hristovim legionarima je među najvećima u Rimokatoličkoj crkvi u 20. veku, pošto je papa Jovan Pavle Drugi Masijela isticao kao uzora za vernike.

Međutim, dokumentacija iz arhiva Vatikana pokazala je da je vrh crkve još 1950-ih godina imao dokaze da je Masijel narkoman i pedofil.

Uprkos tome, Masijel je tek 2006. kažnjen doživotnom pokorom i molitvom za svoje zločine.

Umro je 2008, a godinu dana kasnije Hristovi legionari su priznali da je imao troje dece sa dve žene i da je zlostavljao svoje seminarce.

Vatikan je 2010. preuzeo kontrolu nad tim redom i u njemu sprovodi reforme.

Prema procenama objavljenim u štampi, imovina Hristovih legionara se procenjuje na 25 milijardi evra, zahvaljujući kompanijama koje vode ljudi iz vrha reda.

Masijel je osnovao Hristove legionare 1941. u Meksiku, odakle je rodom.

Procenjuje se da red ima vise od 800 sveštenika i oko 2.500 polaznika u 22 zemlje i oko 70.000 članova laičkog pokreta Regnum Kristi, bliskom redu.
XS
SM
MD
LG