Dostupni linkovi

Incko u Vašingtonu: Posao u BiH još nije završen


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas u Vašingtonu da posao u BiH "još nije završen" i da zahtijeva neprestani angažman međunarodne zajednice, kako bi bilo obezbijeđeno dalje poštivanje Dejtonskog sporazuma i nastavak rada institucija.

Incko je, s druge strane, naglasio da je razvoj događaja u BiH pozitivan i daje nadu da će nakon šest veoma teških godina zemlja postići napredak."Iako je nakon formiranja novog Savjeta ministara u februaru zemlja postigla napredak, još postoje značajni izazovi", rekao je Incko.

Tokom sastanaka sa zamjenikom državnog sekretara Vilijamom Barnsom, te sa posebnom pomoćnicom predsjednika Baraka Obame i višom direktoricom za multilateralne poslove i ljudska prava u Savjetu nacionalne bezbjednosti Samantom Pauer, Incko je istakao da je od ključnog značaja da SAD ostanu čvrsto angažovane u BiH.

Govoreći o Mostaru, Incko je ponovio da političke stranke treba da provedu presudu Ustavnog suda BiH i da usvoje ograničene promjene izbornog sistema u gradu, da bi opštinski izbori u ovom gradu mogli da budu održani u isto vrijeme kao i u ostalom dijelu BiH.

Iz OHR-a je saopšteno da su Inckovi razgovori sa višim zvaničnicima SAD u Vašingtonu bili prilika da se razmijene stavovi o situaciji u BiH prije predstojeće sjednice Savjeta za provođenje mira 22. i 23. maja u Sarajevu, te prije šestomjesečnog obraćanja visokog predstavnika Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Visoki predstavnik će nakon sastanaka u prestonici SAD otputovati u Njujork, gdje će se u utorak obratiti Savjetu bezbjednosti UN i predstaviti svoj polugodišnji izvještaj o provođenju Mirovnog sporazuma u BiH.
XS
SM
MD
LG