Dostupni linkovi

Grčka: Još ništa od formiranja koalicione vlade


Lider grčkih socijalista Evangelos Venizelos izjavio je večeras da još nije postignut uspeh u pokušaju formiranja koalicione vlade.

Venizelos, koji je i bivši ministar finansija, rekao je večeras da će njegov PASOK, koji je na izborima zauzeo treće mesto sa 13,18 odsto glasova, ukoliko dobije mandat pokušati da oformi vladu.

Lider PASOK-a je to izjavio posle sastanka sa liderom radikalne levičarske koalicije SIRIZA Aleksisom Ciprasom, koja je zauzela drugo mesto na izborima. Cipras je juče dobio mandat da pokuša da formira novu vladu.

Cipras pokušava da dobije podršku za formiranje vlade koja će odbaciti stroge uslove po kojima Grčka mora da otplaćuje kredit, što bi moglo da dovede do isključenja te države iz zone evra.

S druge strane, lider konzervativaca Antonis Samaras, čija partija Nova demokratija je osvojila prvo mesto na izborima, takodje je posle razgovora sa Ciprasom izjavio da nije postignut dogovor.

Samaras je posle tog sastanka izjavio da je Ciprasu preneo da bi odbijanje Grčke da dalje ispunjava uslove za dobijanje kredita dovelo na kraju do bankrotstva te države.

Ipak, Samaras je naglasio da je Nova demokratija spremna da podrži i manjinsku vladu, pod uslovom da Grčka ostane u zoni evra. On je dodao da Ciprasovi zahtevi znače "prihvatanje izlaska iz zone evra i bankrotstvo države" i dodao da on na to neće pristati.
XS
SM
MD
LG