Dostupni linkovi

SAD:Izvesti pred sud odgovorne za ubistvo braće Bitići



SAD ostaju duboko zabrinute zato što do danas niko nije osuđen za ubistvo braće Bitići, američkih državljana, 1999. godine, i pozivaju srpske vlasti da "bez odlaganja" izvedu odgovorne pred sud, rečeno je agenciji Beta u ambasadi SAD
povodom današnje oslobađajuće presude u tom predmetu.

"Današnja presuda u ponovljenom suđenju dvojici osumjičenih da su prevezli braću Bitići u logor u istočnoj Srbiji gde su ubijeni, ukazuje na to da oni koji su naložili i nadzirali ova ubistva još nisu uhapšeni i izvedeni pred sud", navela je ambasada SAD.

"Očekujemo da srpske vlasti bez daljeg odlaganja izvedu pred sud sve pojedince na svim nivoima koji su odgovorni za ove smrti. Ovo ostaje visoki prioritet u našim bilateralnim odnosima", dodaje se.

Ambasada SAD u Beogradu je navela da su braća Agron, Ilij i Mehmet Bitići u Srbiji uhvaćeni kao ratni zarobljenici dok su pokušavali da spasu život jedne porodice Roma sa Kosova i da su, kako se dodaje, "u stilu egzekucije" pogubljeni bez odgovarajućeg suđenja.

Odeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine ponovo je danas oslobodilo optužbe Sretena Popovića i Miloša Stojanovića za pomaganje u ubistvu braće Bitići u Petrovom Selu, 1999. godine.

Suđenje za pomaganje u ubistvu Ilija, Agrona i Mehmeta Bitići počelo je u novembru 2006. godine, a saslušano je 105 svedoka.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u novembru 2010. godine prvostepenu presudu nekadašnjeg Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu po kojoj su Popović i Stojanović oslobođeni optužbi i naložio ponovno suđenje.

Braća Bitići su ubijeni metkom u potiljak, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom selu.
XS
SM
MD
LG